Liminaliteit, wat is het?

Gepubliceerd op 3 januari 2025 om 22:42

Liminaliteit, wat is het en wat kan ik ermee?

 

Liminaliteit is een overgangsfase tussen het oude en het nieuwe en heeft met elke verandering in het leven, zowel positief als negatief, te maken. Iedereen heeft hiermee te maken. De meest bekende zijn: geboorte, route naar volwassenheid, huwelijk, ouder worden, overgrootouder worden etc. Arnold van Gennep heeft een zeer interessant boek hierover geschreven; The Rites of Passage.

 

Een huis

Stel je eens voor; je woont in een huis en zoals ieder huis zijn er verschillende kamers en om in deze kamers te komen ga je de gang op of sta je in een grote opening en zie je allerlei deuren. Iedere kamer is anders en heeft positieve en negatieve aspecten. Nu is het zo dat ons brein ook op een soortgelijke manier werkt. Als kind kom je in allerlei soorten kamers, spanning, sensatie, rust, plezier enzovoorts. Na verloop van tijd kiezen we ruimtes die we fijn vinden of omdat we niet verder durven te gaan dan strikt noodzakelijk is. Om dan een stap te maken is moed en levenskracht nodig, die je instaat stelt te ondernemen.

Waar precies deze kracht ineens vandaan komt is veelzeggend. Het kan vanuit iets negatiefs komen of juist vanuit iets positiefs. Wat het ook is, het heeft aanzet gegeven om een overgangsfase in te gaan. Het kan zijn dat je geforceerd wordt om in gebruik te gaan maken met een nieuw IT systeem terwijl je al jaren hetzelfde gebruikt. Het kan ook zijn dat je iemand verliest waar je altijd naartoe kon voor hulp of het wordt gewoon tijd voor iets nieuws, omdat het altijd hetzelfde is en je nu toch wel echt klaar bent met de status quo. Deze overgangsfase is eigenlijk een stukje waar we nog in de ene kamer zitten noch in de andere. We weten het eigenlijk niet echt. En dat brengt veel onzekerheid en onduidelijkheid met zich mee. Het liefst wil je terug naar de plek waar je was, bekend en vertrouwd, maar vaak gaat dat niet meer. Het is altijd anders.

Fases van rouw

Binnen een overgangsfase zit de rouwfase; Het ontkennen, het loslaten en het omarmen van de veranderende werkelijkheid.  Tijdens deze overgangsfases zijn er mensen die je ondersteunen bijv. Je ouders, geliefde, familie, vrienden, gemeenschap etc. Soms een coach in Linschoten die je door deze periode heen helpt. 

Wat kan ik ermee?

Een overgangsfase groot en klein horen bij het leven. Je kunt ze niet ontwijken, wegdrukken, wegrennen of wat dan ook. Er is altijd een overgangsmoment, leer met deze momenten omgaan op een rustige en accepteer dat het er is. Voel en ervaar wat het met je doet en keer naar binnen, ontdek waar het je raakt en verblijf daar tot het moment zich aandoet om verder te gaan. De eerste stap zetten, is vaak de moeilijkste, wanneer je voelt dat het tijd is om te veranderen, ga deze aan. Doe het stapje voor stapje en als het stapje te groot is, kijk dan hoe je ze nog kleiner kunt maken. Waar je ook veel aan hebt is de mensen die om je heen zijn, je vrienden, familie, kennissen en collega's. Een coach zoals ik kan je ook hierbij begeleiden. Vind je het moeilijk om te praten? Schrijf dan, of teken doe wat op dat moment goed voelt om te doen om er niet van weg te draaien.

Het zetten van stappen, hoe ik het doe

In iedere fase van je leven zitten overgangsmomenten, soms heel klein, soms heel groot.

Vorig jaar 2024, dacht ik bij mezelf, ik moet iets gaan doen, iets met sporten maar wat?! En ja, daar was het antwoord. Tijdens de Pubquiz in Linschoten zei een vriend, ik ga een triatlon doen. en ik zei resoluut ik doe mee! Ik had geen idee wat het precies inhield anders dan een beetje zwemmen, hardlopen en fietsen. Ik wist van mezelf dat ik hardlopen verschrikkelijk vond en dat ik het ook eigenlijk helemaal niet zo goed kon, dus ben ik daarmee begonnen. Dat heb ik geweten. De triatlon die ik zou doen was een 1/4e betekent: 10km hardlopen, 40km fietsen en 1 km zwemmen. Ik ben gestart gelijk met 10 km snelwandelen, om te zien hoe dat zou zijn. Dat was pittig. Ik had al jaren niet meer getraind en tja, het lichaam heeft tijd nodig om op te starten. Om een beetje te ontdekken wat het zou betekenen om een race te doen heb ik een Rondje Zegveld gedaan van 10km. Poeh, dat was echt heel zwaar. Ik had 9x getraind, wat natuurlijk niet veel is en op de dag van de race was het ook de eerste 24 graden van het jaar. Het heeft me bloed zweet en tranen gekost, maar ik heb het gehaald. Vanaf dat moment wist ik precies was me te doen stond om de triatlon succesvol te volbrengen. Ik heb een zwemcursus gevolgd, ben gaan fietsen en natuurlijk iedere week hardlopen. En dat op de taoïstische manier, wat voor mij inhoudt dat ik luister naar mijn lichaam en daarop afstem. De 1/4 triatlon was in september en was voor mij een groot succes. Gefinisht met een tijd binnen de 3 uur en ook het lichaam nog heel gehouden.

 

Kortom, maak de stappen kleiner, probeer niet alles maximaal te presteren als je iets nog nooit gedaan hebt. Ontdek, leer, ervaar en bovenal maak plezier!

 

Hoe kan een coach helpen?

Mocht je op een punt staan, waarin je in een tussenfase zit of waarin je eigenlijk uit je 'kamer' wilt, maar nog niet durft, aankan of wat dan ook dan kan ik je helpen.

Ik laat je inzien waar spanningen vandaan komen, je ontdekken wat je zou kunnen doen om ervoor te zorgen dat jij in je kracht komt te staan om telkens dat stapje te zetten. Het gaat om jouw kracht en alleen jouw kracht, het is meer dan genoeg, echt waar. Ik spiegel en help je om hoofd en hart bij elkaar te brengen. Dit maakt het coach zijn of therapeut zijn ook zo anders dan een vriend, familielid of collega.

Het is aan onszelf welke keuzes we maken in hoe we omgaan met de veranderende werelden en de veranderende ervaring.

Ga ervoor!

 

Innerlijk werken - Natuurlijke kracht

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.